فهرست آموزش
بیماریهای مهم درختان پسته
۱-بیماری سرخشکیدگی درختان پستها
بیماری یا عارضه سرخشکیدگی یکی از بیماری های مهم در مناطق پسته کاری بخصوص در واریته های کله قوچی و فندقی است. عارضه به تدریج موجب ایجاد شانکر و نکروز یا سیاه شدگی در تنه و شاخه های اصلی و فرعی می شود (شکل شماره ۱۰-۳۴). این عارضه بیشتر در شرایطی ایجاد می گردد که درختان در وضعیت مناسب تغذیه ای و آبیاری نبوده و در نتیجه شاخ و برگ انبوه و مناسبی ندارند. در این صورت پوست شاخه ها در معرض مستقیم نور آفتاب و در نتیجه آفتاب سوختگی قرار می گیرند که در این شرایط پوست به رنگ قرمز در می آید و در نهایت با حمله قارچ ها به رنگ سیاه در می آیند.
یکی از راهکارهای مهم جلوگیری و تا حد زیادی درمان بیماری، استفاده از قارچ کش ها است. قارچ کش های مسی در این بین بازدهی خوبی از خود نشان داده اند. اکسی کلرورمس چند سالی هست که در باغات پسته بعد از هرس شاخه های آسیب دیده با غلظت ۱/۵ در هزار محلولپاشی می گردد. ترکیب دیگر مسی ترکیب بردو است.
استفاده از ترکیب بردو( Bordeux mixture)
ترکیب بردو یکی از بهترین قارچ کش ها و باکتری کش های مسی بااثر حفاظتی است. بردو یکی از سالم ترین سموم معدنی است. ترکیب بردو به دلیل دارا بودن خاصیت چسبندگی بالا، مقاومت بیشتری نسبت به باران شوئی دارد. ترکیب بردو برای زنبور عسل بی خطر بوده ودافع حلزون و حشراتی مانند زنجرک و موریانه می باشد. در باغات پسته آمریکا بردو مصرف زیادی برای مبارزه با بیماریهای قارچی و دفع جوندگان بخاطر رنگ سفید خود دارد. ترکیب بردو با مخلوط کردن محلول سولفات مس و هیدروکسید کلسیم به دست می آید . بردو ماده ای آبی رنگ، غیر متبلور و ژلاتینی بادانه بندی ریز می باشد. ترکیب بردو پس از پاشیده شدن بر روی گیاه در اثر رطوبت و گاز کربنیک به تدریج تبدیل به ترکیب های کمپلکسی می شود که مرتبا یون مس محلول آزاد می کند، یون مس از دیواره سلول های قارچ و باکتری عبور کرده و پس از جذب شدن فعالیت آنها را متوقف می کند.
شکل شماره ۱۰-۳۴ – سیاه شدگی پوست ساقه های پسته در اثر بیماری قارچی در رقم کله قوچی در قمرود
۲- قارچ های تولیده کننده آفلاتوکسین
اسم آفلاتوکسین از متابولیت های ثانویه قارچهای گروه Aspergillus حاصل می شود. اسپور این گروه قارچ ها در فضای باغات، ترمینال ها و انبارها پراکنده اند و با ایجاد کپک زدگی باعث فساد می شوند . سموم مترشحه از این کپک زدگی به عنوان عامل بیماری زای قوی سرطان در میان ترکیبات شناخته شده ی طبیعی مطرح می باشد .
۳- بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه
عامل این بیماری چهارگونه قارچ شاملP . drechsleri، Pcryotogea ،Phytophtora citrophtora و P . megaspeama می باشد که قادر است هر ساله تعداد زیادی از درختان پسته بارور وغیر بارور را از بین ببرد. انتقال این قارچ که در خاک می باشد با جابجایی نهال، خاک و آب آبیاری صورت می گیرد. شرایط بهینه برای این قارچ ، محیط با رطوبت بالا می باشد و در این شرایط تکثیر آن به سرعت انجام شده و به راحتی قابل انتقال است (شکل های شماره ۱۰-۳۵ و ۱۰-۳۶).
بهترین روش مبارزه با این بیماری اقدامات پیشگیرانه است. بدین منظور از تماس مستقیم آب باطوقه بایستی اجتناب شود. در شرایط آب و خاک غیر شور بهتر است در اطراف طوقه درخت تشتکی ایجاد تا آب به طوقه درخت نرسد و در شرایط آب و خاک شور بهتر است دور طوقه درخت را از خاک عاری کرده ( شكل شماره ۱۰-۳۷) و با ماسه درشت بادامی پر کنیم. برای جلوگیری از شیوع بیماری نباید از زه آب باغات آلوده استفاده کرد. در باغات آلوده دوره آبدهی (فواصل آبیاری) را طولانی تر کنیم. برای معالجه در مراحل اولیه بیماری می توان اطراف طوقه را توسط مخلوط بردو، فوز تیل آلومینیم و یا سایر قارچ کش های موثر تیمار کرد.
شکل شماره ۱۰-۳۵- پوسیدگی طوقه پسته در اثر بیماری قارچی فیتوفترا
شکل شماره ۱۰-۳۶ – پوسیدگی طوقه وریشه پسته در اثر بیماری قارچی فیتوفترة
شکل شماره ۱۰-۳۷-کنار زدن خاک دور طوقه و تنه پسته جهت مبارزه با پوسیدگی طوقه و ریشه در اثر بیماری قارچی فیتوفترا